Bestiar pasturant
Ara a l’estiu, ve molt de gust pujar a la muntanya. La temperatura és agradable, el paisatge molt bonic, i a més a més, tenim l’oportunitat de veure molt bestiar i altres animals en “llibertat”: Vaques, ovelles, cabres, rucs, gossos, daines, cérvols, isards, cabirols, guineus, trencalòs, voltors, ossos…
Les daines, els cabirols, els voltors i molts d’altres, són animals que viuen a la muntanya sempre. Acostumen a ser animals “salvatges”. Es busquen la vida per menjar i crien on poden.
En canvi, els cavalls, les vaques, les ovelles, les cabres i els rucs, pugen a la muntanya a l’estiu. Hi pugen per poder menjar herba fresca. El moviment dels ramats de la plana cap a la muntanya és la transhumància, el que fa que el nostre territori estigui ple de camins ramaders. Alguns d’ells encara es fan servir pel bestiar, i evidentment els podem utilitzar per fer excursions.
Què s’ha de fer si ens trobem animals per la muntanya?
Volem recuperar una informació que va publicar la Generalitat fa uns anys. És interessant i vigent.
- Respecteu els senyals de perill que adverteixen de la proximitat d’un lloc de pas de bestiar domèstic.
- Si trobeu bestiar a la carretera:
Manteniu la calma i no l’espanteu amb clàxons o crits.
Si el bestiar us ve de cara, poseu-vos en un costat del camí i espereu que passi.
Si va en la mateixa direcció que vosaltres, reduïu la velocitat. Els animals s’aniran apartant i els podreu avançar o el ramader us donarà pas. - Si trobeu un animal mort o ferit: Comuniqueu-ho a algun ramader de la zona, al Cos d’Agents Rurals, a l’Ajuntament o al Parc, i informeu del tipus d’animal, indret on es troba i número identificatiu que porten a les orelles vaques i ovelles.
- Si us trobeu amb el bestiar pasturant a la muntanya:
Procureu no espantar-lo amb moviments bruscos o crits.
És preferible no acostar-s’hi gaire ni tocar-lo.
No porteu bosses de plàstic a la mà, ja que les podrien confondre amb la sal que els aporta el ramader, i es podrien apropar bruscament. - Si passeu per algun camí on hi hagi algun tancat o filat ramader:
Passeu i deixeu-lo tal com l’heu trobat.
Per prevenció no toqueu cap fil, podria estar electrificat.
Agafeu-los sempre per la maneta de plàstic. - En cas que porteu gos, cal que vagi lligat perquè podria espantar els ramats o perseguir els animals salvatges i el podríeu perdre.
- Respecteu bordes, pallers, cabanes, prats i cultius. Són propietat privada.
No entreu sense el permís del propietari. - Alguns ramats d’ovelles estan vigilats per gossos mastins per evitar atacs de gossos, llops i óssos. Si us atanseu al ramat, vindran cap a vosaltres bordant per avisar-vos que canvieu de direcció.
Manteniu la calma i no feu moviments bruscos.
Envolteu el ramat apartant-vos-en. El gos marxarà una vegada comprovi que no sou una amenaça per al ramat. - A les fonts i abeuradors cal que respecteu la presència del bestiar. Deixem-lo beure!
I si ens trobem un “bambi”?
És probable que passejant per algun prat us trobeu alguna cria. Si la veieu sola, tranquils, la mare no deu estar molt lluny segur que torna. No l’agafeu. Mireu-vos-la de lluny i prou.
Deixar un comentari