Escolta l’interior
La Segarra, a ulls dels visitants, és rica en sensacions, sembrar, esporgar, cultivar la terra i dintre d’aquesta última, era una pràctica habitual, el desempedregar. Pedra que amb molta cura utilitzaven per fer els murs de “pedra seca”, es dir, els marges que encara avui es poden admirar; sense ciment i també “Cabanes de volta” i altres construccions de l’arquitectura popular com “Les Pletes” on es guardava els estris i el ramat.
Una altra característica de la Segarra que admiren els visitants és el contrast de colors, sobre tot els tres tradicionals: el marró clar de la terra llaurada a la tardor, el verd dels sembrats a l’hivern i el daurat de la primavera, quan es prepara per la collita. Si a tot això li afegim tot el patrimoni arquitectònic, monumental, les esglésies romàniques, els castells, alguns visitables, las muralles… la visió que la Segarra ofereix als visitants, provoca una gran admiració.
Les terres de la comarca han estat habitats des del Neolític, fet que ens ha donat un patrimoni històric que inclou restes de antigues ciutats romanes com la “Iesso” (Guissona), així com la ciutat monumental de Cervera, amb la Universitat del segle XVIII i el Carreró de les Bruixes, torres de guaita (com Vallferosa, l’Ametlla de Segarra), pobles emmurallats (Montfalcó Murallat) i casells medievals (Florejacs, les Sitges…), castells-palau renaixentistes (Castellmeià, Concabella), grans santuaris i petites capelles (Sant Ramon, Sant Dubte d’Ivorra, Sant Esteve de Pelagalls, Sant Pere el Gros), edificis modernistes, etc
Deixar un comentari