Les Falles de la nit de Sant Joan del Pirineu Lleidatà!
Les Falles, declarades Patrimoni Cultural Immaterial per la Unesco l’1 de desembre de 2015, són la festa del solstici d’estiu dels Pirineus. És una festa de culte al foc en la que es baixen per la muntanya troncs encesos fins al centre del poble.
Podríem dir que hi ha vàries explicacions. Uns parlen de que els nostres avantpassats creien que la llenya dels cims era més pura, ja que rebia millor els raigs de sol. Per aquest motiu, els fars són encara avui, encesos en els llocs més elevats i és des d’aquí, des d’on s’inicia la baixada. Altres parlen de la festa del foc, amb la teoria pagana, dels “fasts” i els “nefasts”. Amb els períodes de l’any que tenen un caràcter excepcional i sagrat on el foc, les herbes o les aigües adquirien una importància especial. Un d’aquests períodes és la nit de Sant Joan perquè coincideix amb el solstici d’estiu, el dia més llarg de l’any.
Una nit on els protagonistes són el foc i la màgia.
Les Falles de l’Alta Ribagorça
Cal dir que l’Alta Ribagorça és la comarca que compta amb més pobles fallaires dins el territori català. La festa de les falles ha estat des de temps remots una tradició profundament arrelada als pobles de l’Alta Ribagorça. Existeixen 4 tipus de falles: els rentiners, que són d’una sola peça; les falles de pal, les més comunes arreu de la comarca, que es fan amb trossos de teia de pi i s’enganxen a un pal de freixe amb filferros i puntes; les falles de creueta típiques de Barruera, i les falles de Vilaller, diferents de la resta, que són una piràmide invertida de grans dimensions lligada amb filferro i farcida de teia.
Les falles són troncs resinosos d’uns dos metres de llargària que es preparen uns dies abans per tal que estiguin a punt el dia de la baixada. També s’ha construït el far, un pi plantat prèviament en un indret elevat i visible des del poble, on s’encenen les falles abans de començar el descens.
Els fallaires, guiats pel fadrí o cap de colla, comencen la filera de foc muntanya avall fins que arriben a la plaça del poble, on són rebuts amb música i el so de les campanes. Amb les falles mig consumides es fa una gran foguera i es treu coca i vi per a tothom. La baixada de falles del Pont de Suert es caracteritza i singularitza, respecte a altres baixades del foc solsticial del Pirineu, pels trucs i esquelles que els fallaires fan sonar durant tot el recorregut. Els participants, a més a més de carregar la falla encesa, duen esquelles i trucs —uns esquellots més grans— penjats dels pantalons. L’ensordidor soroll dels trucs i les esquelles acompanya els fallaires durant tot el recorregut mentre baixen pels camins de la muntanya.
Més informació a www.vallboi.cat/ca/les-falles
Baixada de torxes d’Alins
Fa gairebé vint anys que es va reprendre la tradició de la baixada de falles d’Alins el dia de la revetlla de Sant Joan. A les 23 h del dia 23, les campanes de l’església repiquen cridant a tothom que vulgui baixar una torxa (unes falles petites que es compren a la plaça). La falla major es planta uns dies abans de la festa en un dels extrems de la plaça per ser cremada durant la revetlla. Després d’un bon sopar a la plaça Major, els fallaires inicien el camí fins a l’ermita de Sant Quirc (a uns deu minuts), on s’encenen totes les torxes sota la llum dels focs artificials. L’any 2013, coincidint amb els 25 anys de la recuperació de la Baixada de Falles, i després de sentir com padrins d’Alins els havien explicat que antigament el trajecte serpentejava pel dificultós i llarg camí del Barranc del Botanal, a la solana d’Alins; van reprendre la tradició buscant un camí més accessible. Fent que uns 25 fallaires experts amb grans falles pugen cap al Botanal encara amb llum de dia i esperen que es faci fosc.
Així doncs mentre els fallaires experts es dirigeixen al Botanal, la resta de fallaires que volen baixar des de Sant Quirc comencen a adquirir les falles a la Plaça Major fins a esgotar les existències. Ja havent sopat, després d’un gran repic de campanes, enfilen tots junts el camí cap al Turó de Sant Quirc; amb la falla apagada, i l’ajuda de llanternes, pujant a poc a poc durant uns 20 minuts tot començant a gaudir la màgia de la nit.
Una vegada els fallaires han arribat a Sant Quirc, podem gaudir dels focs artificials, que il·luminen el cel estrellat i ressonen entre les muntanyes de la Vall Ferrera.
Un cop finalitzat l’espectacle ja comencem a veure uns punts de llum que s’encenen al bell mig de la muntanya, són els Fallaires del que comencen el descens.
L’arribada a Alins es fa enmig d’aplaudiments, rialles i música, fins a arribar a l’altre extrem del poble, on reben als Fallaires experts que també arriben del Botanal, i tots junts es dirigeixen a la Falla Major de la plaça que és encesa ràpidament i on els més de 250 fallaires dipositen la seva Falla a la gran foguera que en instants es converteix en un dels punts més emblemàtics de la Nit de Sant Joan.
Falles de Sant Joan d’Isil
Els fallaires d’Isil a principis del mes de Maig els fallaires pugen al bosc per escollir els pins que s’han de tallar, els treuen l’escorça i tallen les falles de metre i mig aproximadament, asclen els troncs i els emplenen amb cunyes de tea, el mateix dia tallen la falla major.
Abans de la baixada el mateix dia prenen el camí fins on van tallar els falles i les transporten a l’espatlla fins al Faro, allà esperen impacients a la vora de la foguera.
Quan es fa fosc, a Isil s’encén la Falla Major, el senyal als fallaires per començar el descens. Carreguen les Falles i comencen a baixar per on no hi ha camí, en ziga-zaga, convertint la fila de fallaires en una serp de foc.
Les fadrines reben als fallaires amb un got de vi, un tros de coca i un ramet de flors.
A continuació comencen un recorregut pel poble fins a la Falla Major on llencen totes les falles creant una gran foguera, al voltant de la qual ballaran les danses tradicionals.
Per a la gent d’Isil, la nit del 23 de juny és sens dubte la més important de l’any i atrau fins al poble milers de visitants que s’acosten per viure l’espectacularitat i la màgia de les Falles.
T’animem a que aquest any no t’ho perdis i visquis l’experiència, així que no t’ho pensis més busca el teu allotjament rural, reserva i la nit de Sant Joan gaudeix de la màgia de les Falles.
I per cert, volem recollir més informació sobre les falles. Saps d’algun altre poble on se’n facin? Què tenen de particular?
Deixar un comentari