L’ofici de raier
La Unesco ho ha ratificat: els raiers són ja oficialment Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. L’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa de la Pobla de Segur va liderar la presentació oficial de la candidatura conjunta d’Espanya, Alemanya, Àustria, la República Txeca, Letònia i Polònia.
Però qui eren els raiers?
La fusta era seleccionada en origen als boscos pirinencs i era la serradora de la zona qui endegava l’aventura del raier: els picadors talaven els boscos seleccionats i arrendats al terme municipal o als seus propietaris prèviament, els talladors, ajudats de les mules i els matxos, duien els troncs fins a l’aigua, i els raiers empenyien la fusta riu avall barranquejant (ajudats de la ganxa, eina per excel·lència del raier) i muntaven el rai per portar-lo al seu destí.
Per què es va perdre l’ofici?
Es va perdre en el moment que es van construir les carreteres per fer arribar la maquinària necessària per a la construcció de les preses. Els camions de gran tonatge van abaratir costos i estalvi de temps.
L’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol
L’any 1979 un grup de persones de La Pobla i el Pont de Claverol van associar-se per iniciar la recuperació de la memòria de l’ofici de raier, ofici dels seus avantpassats.
Cada any organitzen la Diada dels Raiers el primer cap de setmana de juliol, que consisteix en baixar un tram de la Noguera Pallaresa en rai. A més a més, han creat l’Espai raier, un espai multidisciplinari que té com a principal objectiu divulgar la cultura raiera.
L’any 2003, l’Associació va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat de Catalunya per la dedicació en mantenir viva la tradició i la cultura catalana.
Associació de Raiers de la Ribera del Segre
A Coll de Nargó també hi havia raiers. Nets dels raiers també han fet una associació, han muntat el museu i organitzen una jornada anual de baixada de rais.
Deixar un comentari